Polycrisis

Blog | NL

4 november 2022

Ooit moest ik het meervoud van crisis beschrijven, want op school kreeg ik strafwerk van de rector; een opstel. Het meervoud van ‘crisis’ is ‘crises’. Toen bestond technologie in mijn leven uit zelf de band plakken, proefopstellingen in het natuurkundelab, en vakantiewerk bij NWO. Op 1 november 2022 genoten wij met meer dan 300 hightech collega’s van een fantastisch Holland High Tech event van de topsector High Tech Systemen en Materialen. Nadruk lag op wat Nederlandse hightech kan bijdragen aan oplossingsrichtingen. Met nadruk op het woord ‘kan’. Boegbeeld van de topsector High Tech Systemen en Materialen, en professor Jan Rotmans benadrukten dat Nederland niet alleen zo autonoom mogelijk moet worden, maar ook zorgen dat de wereld op een aantal gebieden niet zonder ons zou kunnen. Er dreigt naast de huidige migratie-,  corona-, Oekraïne-, en klimaat/energiecrisis een wereldwijd tekort aan grondstoffen. En Europa heeft zelf maar weinig kritische minerale grondstoffen.

Dat zijn lastige randvoorwaarden, maar ook drivers voor de hightech sector waar je U tegen zegt. Het is als het ware knokken tegen elke 10e graad temperatuursverhoging, werd gezegd. En dat dit de knoppen zijn om aan te draaien: technologie, beleid, verbindend leiderschap, en gedrag. De sociale norm zal leidend worden, en dat helpt. Wie nog geen zonnepanelen heeft is gek. (Dat ben ik in dit geval zelf, want ik ga binnenkort pas in gesprek met een installateur}. Ook dit proces valt onder het containerbegrip ‘Sociale Innovatie’.

Zware woorden. En genoeg redenen om moedig voorwaarts te gaan, en de volgende generatie te steunen door nu efficiente publiek-private keuzes op innovaties en internationale aanpak te maken.

Lees ook deze bespiegelingen

Cities of Things

Cities of Things

Een van de belangrijkste veranderingen die onze relatie met technologie bepalen is de rol die machine-intelligentie...

Water dwingt tot samenwerken

Water dwingt tot samenwerken

Als je in het leven niemand vertrouwt, heb je geen fijne tijd. Als je wilt samenwerken, moet je ook uitgaan van de...

0 reacties