Holland High Tech

Tussen januari en april 2012 heb ik in een regierol voor en met het Nederlandse topteam High Tech Systemen en Materialen de Holland High Tech branding ontwikkeld voor de Nederlandse hightech sector. Sindsdien ben ik brand manager Holland High Tech voor deze sector. Deadline voor de  uitwerking van de strategie en oplevering van de story line, proofpoints, verhalen, website, internationale toolkit EVD etc was  Hannover Messe in Duitsland in april 2012. Dit is de grootste industriebeurs van Europa. De Holland High Tech stand (door FME) stond in de gewilde Research&Development hal van de Messe. Vrij bijzonder, omdat zich hier gewoonlijk alleen Duitse provincies en andere landen presenteren, maar geen losse bedrijven. In april 2012 presenteerde de Nederlandse high-tech sector zich voor het eerst op deze grootste internationale high-tech beurs. In april 2013 voor de tweede keer. In april 2014 toont geheel innovatief Nederland als Partnerland van de Hannover Messe internationaal haar concurrentievermogen; van de maakindustrie en toeleverketen Brainport Industries tot de Nederlandse Ruimtevaart NL Space.

Met negen Nederlandse paviljoens, 6.500 m2 standruimte (bijna het drievoudige van 2013), 270 Nederlandse bedrijven (een plus van 40%) , 80 seminars, workshops en events liet Nederland op deze grootste industriële beurs ter wereld zien waar ze technologisch sterk in is. Een proces van nauwe samenwerking tussen diverse ministeries, de brancheorganisatie FME en het bedrijfsleven blijkt geen sinecure, maar zorgt binnen Nederland voor erkenning van het belang van Nederlandse technologie, en voor het aanhalen van de economische banden tussen Nederland en Duitsland. Bundeskänzlerin Merkel en premier Rutte openden gezamenlijk de Hannover Messe, in speeches wordt uitgesproken dat het oplossend vermogen van Nederland een aantrekkelijke stimulans was om zaken met Nederland te doen, en het aloude beeld van Nederland als agri&food land verrijkten we door de Amigo robot van de TU/e in Frau Antje kleding een tulp aan te laten bieden aan Frau Merkel. Dit beeld haalde wereldwijd de kranten.

De timing voor Nederland als partnerland was goed. In 2013 piekte het handelsvolume tussen beide landen op ongeveer 167 miljard euro. De productiegroei van de Nederlandse maakindustrie is groter dan menig ander Europees land en Nederlandse innovaties en know-how doen het goed in het buitenland. De Hannover Messe blijkt ook dit derde jaar een uitstekend platform voor de Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen onder de Holland High Tech paraplu. Het heeft nut om massa te maken door de presentatie van de sector onder één noemer.

De Hannover Messe is één van de vele (inter)nationale platforms om Nederland als hightech land in het buitenland te positioneren. De genoemde succesvolle stappen in het branding traject om Nederland als hightech land te positioneren volvoeren we met vele mensen. Holland High Tech zijn we immers allemaal, als hightech bedrijfsleven en kennisinstellingen, en in samenwerking met de landelijke overheid. Maar dit alles is pas het begin. Het draagvlak voor imago verandering moet blijvend vergroot worden. Hoe meer Nederlandse ‘ambassadeurs’ het beeld dat Nederland meer is dan het land van tulpen en Frau Antje kunnen helpen kantelen, hoe meer kans dat deze imago verandering inderdaad optreedt. De meerwaarde van deze boodschap zit in de maatschappelijke betrokkenheid en oplossingen die Nederland kan bieden. Het outside-in denken. De verhalen die Nederlandse technici redenen geven om – naast hun eigen bedrijfsverhaal – ook de overkoepelende boodschap van ‘Nederland hightech land’ te willen doorvertellen.

Visie 2026 sector High Tech Systemen en Materialen (download)

IMG_1368

 

 

Herken je deze plaatjes ? De eerste microscoop, door Antonie van Leeuwenhoek. En de krukas die in zaagmolens werd toegepast. Allemaal Nederlandse innovaties die grote impact hebben gehad op de wereldgeschiedenis

krukas1

De krukas

Interview over Holland High Tech en Hannover Messe 2012 met Carina Weijma in de publicatie Bedrijvig Brabant  april 2012. Fotografie: speeches door Marc Hendrikse (topteam HTSM), Chris Buijink (mininsterie EL&I), Ineke Dezentje (FME) en dr Jäkel (Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie, Duitsland).

Interview met Carina Weijma in LINK Magazine Duitstalig (april 2013)

Interview met Carina Weijma in Hannover Messe 2o14 publicatie (april 2014) The Netherlands A Smart Choice

 

Oudere artikelen over Holland High Tech: