De rol van framing

20 november 2011

Interessant artikel over framing in de Volkskrant: FramingVK191111 (dank voor de tip!) Wiki zegt: ‘Framing is een overtuigingstechniek in communicatie. De techniek bestaat eruit woorden en beelden zo te kiezen, dat impliciet een aantal aspecten van het beschrevene worden uitgelicht. Deze uitgelichte aspecten helpen om een bepaalde lezing van het beschrevene of een mening daarover te propageren. Zowel in de politiek als in de reclame wordt framing bewust (en onbewust) ingezet.’

Framing is een naar Nederland overgewaaide Amerikaanse term voor iets wat optimisten en sceptici al sinds jaar en dag toepassen. Vooral wat eigenwijze en goedgebekte jongeren bedenken graag nieuwe prikkelende woorden voor onderwerpen die ze belachelijk vinden. En ook marketeers, journalisten, politiek betrokkenen etc bedenken graag termen voor tendensen die ze aan de kaak willen stellen. Zodat dat beeld in de hoofden van anderen blijft hangen, en de algemene mening gaat beïnvloeden.

Interessant is de rol van framing op twitter. Omdat er zo weinig tekens ter beschikking zijn, worden twitteraars inventief in het bedenken van korte woorden om een onderwerp te duiden. Nog los van de hashtags gebeurt dit ook in de zinsbouw zelf. Twitter is een medium waar je je mening kunt laten gelden, waardoor je interessant lijkt of wordt, en anderen je volgen. Die druk leidt bij velen tot het bedenken van kritische termen om datgene waar je een mening over hebt af te schilderen. En dan graag zoveel mogelijk navolgers zodat het woord een ’trend’ wordt.

Grappig. Zo leidt Twitter niet tot taalverarming, maar ook tot creativiteit. En leren wij allen in korte tijd op een dag bijzonder veel bij. Twitter lijkt een deel te worden van de stem van het volk (wij) in onze democratie. Verder is het natuurlijk gewoon bijkletsen bij de dorpspomp. Het is interessant om als twitteraar juist ook de mensen te volgen die een geheel andere interesse of mening hebben dan jij. Dus niet altijd weer de ‘bevestiging’ (van je bedrijf, je merk, van jezelf) zoeken of een community bouwen met eenzelfde stem of identiteit. Een interessant medium om de zelfverkozen of juist authentieke frames van anderen te zien ontstaan.

Lees ook deze bespiegelingen

Polycrisis

Polycrisis

Ooit moest ik het meervoud van crisis beschrijven, want op school kreeg ik strafwerk van de rector; een opstel. Het...

Cities of Things

Cities of Things

Een van de belangrijkste veranderingen die onze relatie met technologie bepalen is de rol die machine-intelligentie...

Water dwingt tot samenwerken

Water dwingt tot samenwerken

Als je in het leven niemand vertrouwt, heb je geen fijne tijd. Als je wilt samenwerken, moet je ook uitgaan van de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *