Holland High Tech, vergrijzing en ontgroening

Blog | NL

26 juni 2012

Als we als bedrijven in de Nederlandse high tech sector internationaal willen laten zien dat je in Nederland moet zijn  voor de beste en pragmatische totaal- en conceptoplossingen voor maatschappelijke problemen van deze tijd, dan moeten we dat wel kunnen waarmaken. Dat betekent eenvoudig dat bedrijven technisch opgeleide vakmensen moeten kunnen inzetten om de wereld echt die oplossingen in energie, gezondheid, klimaat, mobiliteit en veiligheid te kunnen aanbieden. Goed opgeleide technische vakmensen zijn cruciaal voor het innovatievermogen en de concurrentiekracht van Nederland.

De woorden concurrentiekracht, innovatie en de term BV Nederland vind ik persoonlijk typische buzz-woorden. Maar hoe je ook over deze onderwerpen spreekt, de komende jaren wordt het vervullen van vacatures in het Nederlandse technisch bedrijfsleven één van de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt, omdat duizenden vakmensen met pensioen gaan en de reguliere instroom in de techniekopleidingen onvoldoende is. Vergrijzing en ontgroening tegelijkertijd!

HHT header1Trouwens, we praten hier niet alleen kennis, maar ook over knowhow – weten hoe je iets moet maken –  van mensen die in de techniek werken. Voor bijvoorbeeld de maakbedrijven die de innovatieve bedrijven zoals ASML, Philips, FEI en DAF toeleveren. Het gaat dus om MBO, HBO en WO opleidingen, en niet alleen de universitair afgestudeerden in technologie. Willen we met elkaar de claim ‘Holland High Tech, high tech solutions for global challenges’ waarmaken, dan is er een flinke investering in instroombevordering en kwaliteitsverbetering nodig.

Kijk hier het filmpje in Nieuwsuur met oa Jos Vreeker in de ASML cleanroom.

Of via de link http://nieuwsuur.nl/video/472257-onrustbarend-tekort-aan-technici.html

NTSgroupZie ook dit bericht, december 2012: Talentontwikkeling in Centrum voor Innovatief Vakmanschap in Brainport

Lees de fantastische Did You Know’s die professor Maarten Steinbuch (TU/e) op zijn weblog plaatste. http://steinbuch.wordpress.com/2012/12/23/holland-high-tech-facts/

Weet je er meer? Laat me ons weten!

 

IMG_9747

 

 

 

 

 

Lees ook deze bespiegelingen

Polycrisis

Polycrisis

Ooit moest ik het meervoud van crisis beschrijven, want op school kreeg ik strafwerk van de rector; een opstel. Het...

Cities of Things

Cities of Things

Een van de belangrijkste veranderingen die onze relatie met technologie bepalen is de rol die machine-intelligentie...

Water dwingt tot samenwerken

Water dwingt tot samenwerken

Als je in het leven niemand vertrouwt, heb je geen fijne tijd. Als je wilt samenwerken, moet je ook uitgaan van de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *