Waarom technologie, kunst, design?

26 maart 2012

Kortgeleden vroeg iemand me waarom ik in drie verschillende sectoren werk: technologie, kunst en design. Zit daar logica achter? Ja, na enig nadenken, die is er inderdaad: de vrijheid van geest en vernieuwing. Ik vind de innovaties, de kruisverbanden en rafelrandjes fascinerend, de complemenariteit interessant. Mijn wens is overigens niet om van alle branches waarin ik werk alles te weten. Ik weet heel veel niet. Dat is juist het plezierige. Ik kijk naar de hoofdlijnen.

Wat is mijn fascinatie? We leven in een periode van snelle economische en technologische ontwikkelingen. Gespannen internationale betrekkingen in Europa zoals in de periode 1956-1986 kennen we niet meer. Maar om over onze zelfgestelde huidige horizonten heen te kijken, om oplossingen en samenwerkingsverbanden te vinden hebben we mijns inziens vrijdenkers nodig. Als strafwerk moest ik op de middelbare school eens een opstel schrijven over het meervoud van crisis: crises. Nuttig woord. Crises – al dan niet met recht zo genoemd – rammelen aan onze deuren. Niet alleen economisch, maar ook cultureel en maatschappelijk in Nederland. Toen ik 20 jaar geleden met studenten uit heel Europa in Italië studeerde werd Nederland gezien als het land van vrijheid, frisheid en tolerantie. Dat is nu anders helaas. We zoeken schijnbaar naar een nieuwe Nederlandse identiteit. Mensen met een creatieve open geest zijn volgens mij in deze verandering van het grootste belang.

Vrijdenkers. Die vaak verder ‘zien’ dan de gemiddelde mens, of het ze nu moeite kost of niet. Die bijvoorbeeld door middel van kunst vragen blijven stellen over allerhande onderwerpen. Of als designers nieuwe manieren van wonen, slapen en eten laten zien. Of als technici rammelen aan de grenzen van de wet van Moore. Kunstenaars en wetenschappers stellen altijd vragen, om vooruit te komen. Deze houding, deze vrijdenkerij, en dit nek-uitsteken is wat mij intrigeert. Gelukkig zijn die mensen er in overvloed. In de technologie en in de creatieve en culturele sector.

Het is bijzonder om met mensen te werken die veranderingen willen bewerkstelligen, en om hieraan mee te werken. Intrigerend om het bekende economische ‘verdien’model met een waarden-model – waarbij idealen worden nagestreefd en waarden ahw worden geruild – te vergelijken. Met mensen uit het ene model praten over het andere model, of over kruisbestuivingen tussen branches. Dat rammelen, dat vind ik leuk. Ik zoek met organisaties naar visie, missie, ambitie, beloftes en doelstellingen. Allemaal termen uit – ook weer – een door mensen bedacht bedrijfsmatig systeem. Mijn vragen zijn niet altijd sturend bedoeld. Ik wil graag kijken of je dingen ook anders kunt zien of doen dan met de bedachte systemen, logica of regels waar je je veilig aan vast kunt houden. Vaak gewoon nieuwsgierig omdat ik tot de kern van iets wil komen, de identiteit wil leren kennen.

En, eens, niets is toch leuker dan als een ‘identiteit’ niet vastomlijnd blijkt te zijn, iets wat je kunt vastpinnen, maar zich steeds ontwikkelt?

ps: en dat Nederland meer is dan alleen de ‘BV Nederland’, de term waarmee we alleen het financiele benoemen, en niet hoe we met elkaar in de maatschappij samenleven.

—-   —-  —-

 


Uitnodiging – Debat Charles Esche & Hans Laroes

Zondag 09.06.2013, 14.00-15.30
Hans   Laroes, voormalig hoofdredacteur NOS en schrijver van het boek De littekens van de dag in gesprek met Charles Esche, directeur Van Abbemuseum Eindhoven.Jarenlang stond Hans Laroes midden in het nieuws. De littekens van de dag gaat over de stille revolutie in de journalistiek die wereldwijd gaande is. Hans Laroes en Charles Esche spreken over de waarde van de publieke sector. Over dat wat niet direct in geld is uit te drukken. Er is een revival nodig van deze manier van denken, en dat   raakt de journalistiek en de culturele wereld. Publiek is partner en  deelnemer in hoe we met elkaar samenleven. De introductie voor deze   bijeenkomst wordt verzorgd door Carina Weijma. Het Auditorium gaat op 9 juni om 14.00 uur open. Van tevoren kun je op eigen gelegenheid de tentoonstellingen Black  or White, Manon de Boer en Schenking Maurice van Valen bezoeken, die zaterdag 8 juni worden geopend.  De toegang voor het debat is gratis.
 LittekensvdDag
VAN ABBEMUSEUM Bilderdijklaan 10, Eindhoven Nederland +31 (0)40 238 1000 http://www.vanabbemuseum.nl/OPENINGSTIJDEN     MUSEUM, CAFE en SHOP di t/m zo 11:00 – 17:00 uur 1e donderdag van de maand gratis geopend tussen 17.00-21.00 uurOPENINGSTIJDEN     BIBLIOTHEEK di t/m vr 11:00 – 17:00 uur

Lees ook deze bespiegelingen

Interview met Carina

Interview met Carina

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen vroeg mij om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor...

Polycrisis

Polycrisis

Ooit moest ik het meervoud van crisis beschrijven, want op school kreeg ik strafwerk van de rector; een opstel. Het...

Cities of Things

Cities of Things

Een van de belangrijkste veranderingen die onze relatie met technologie bepalen is de rol die machine-intelligentie...

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *