ASML

23 mei 2010

De kern van de organisatie vertalen naar de interne doelgroep en arbeidsmarkt. In de functies:

1996-2006 Communication Consultant & Senior Communication Expert

Tijdens de snelle groeifase die het beursgenoteerde ASML in 1996 kende wilde de directie het unieke ‘wij’gevoel behouden. De organisatie kende in die tijd 1000 medewerkers wereldwijd. De functie Communication Officer werd gecreëerd, en in deze pioniersfunctie zette ik een kleine afdeling Interne Communicatie op, en ontwikkelde interne media. Een digitaal Infochannel in de gebouwen in Veldhoven en Phoenix (USA), en het personeelsblad StepTalk, met een redactieraad vanuit alle sectoren van het bedrijf. Ik initieerde bottom-up een van de eerste Intranetten in Nederland. Op verzoek van de CEO implementeerde ik een intern branding programma dat de kernwaarden van ASML weergaf in gedrag en houding, en zorgde voor inbedding in alle communicatiemiddelen bij de ASML kantoren in Nederland, Azië en de USA. Ik was verantwoordelijk voor Sociaal Jaarverslagen, waaronder een nationale nominatie in 1997.

De HR&O directeur vroeg me de naam van ASML als werkgever in de markt te zetten. In samenwerking met HR bepaalde ik mede het advertentieontwerp, het beleid, de doelgroepen, en middelen zoals stands voor nationale beurzen, flyers etc. Ik bracht de Nederlandse universiteiten en studierichtingen in kaart, en maakte jaarplanningen voor presentaties op universiteiten. Ik organiseerde binnen ASML Open Dagen voor studenten en cleanroom bezoeken, gaf presentaties, organiseerde workshops. Hierbij betrok ik interne medewerkers om authentiek enthousiasme over te brengen. In deze snelle groeiperiode werd ik als trainer ingezet bij de tweedaagse introductiecursussen voor nieuwe medewerkers (100 nieuwe mws per maand). In de daarop volgende jaren was ik  hoofdredacteur van internationale personeelsblad ‘Spectrum’, schreef ik de redactieformule van de opvolgende publicatie ‘Focus’, en de ASML Sociaal Jaarverslagen. Ik adviseerde HR&O in communicatieprocessen bij de overname van SVG door ASML, en bij reorganisaties en ontslagrondes.

Vanaf 2004 was ik als Senior Communications Expert o.a. verantwoordelijk voor Interactieprogramma en uitwisseling tussen de technologiedirecteur, de CEO en medewerkers, en het managen van top-down informatie naar managers alsmede de feedbackloops bottom up naar directie. Daarnaast voor de interne internationale communicatie van wereldwijde ASML projecten zoals de Code of Conduct Acknowledgement, en de implementatie van het wereldwijde HR programma Individual Performance Management. Ik ontwikkelde een electronische Suggestion Box Tool voor innovatieve bottom up ideeën van medewerkers, en organiseerde presentaties van Japanse toeleverancier over de Japanse aanpak van kwaliteitsprocessen.

Uiteindelijk was ASML van een bedrijf van 1000 medewerkers in 1996 wereldwijd gegroeid naar een bedrijf van 6000 medewerkers wereldwijd in 2006 en een geschat marktaandeel van 61%.

In een tijdsperiode waarin communicatie nog niet als vak werd gezien zette ik nieuwsgierigheid naar top technologie, stevigheid en doorzettingsvermogen in om op jonge leeftijd deze functie en rol voor ASML vorm te geven in een technologisch georiënteerde organisatie. Om zo een communicatieteam op te zetten vergde out of the box denken, mensgericht zijn in een bits&bytes omgeving, focus op (sociale) kernwaarden van bedrijf. Doorvertaling naar interne communicatie, internal branding en arbeidsmarktcommunicatie. Overzicht van belangen, niet alleen mbt high trust wegens beursgenoteerdheid, maar ook belangen van ASML medewerkers in verschillende landen wereldwijd. Ik onderhield een netwerk van werkvloer Operations, tot middle management en directie ASML. In tijden waarin de bomen tot in de hemel groeiden, en in downturns; het waren tien heel bijzondere jaren die mij bedrijfsmatig gevormd hebben.

Download of lees de volledige casebeschrijving

Lees ook deze bespiegelingen

Holland High Tech branding

Holland High Tech branding

Holland High Tech - Positionering van de Nederlandse high-tech sector Het topteam High Tech Systemen en Materialen...

Brainport Industries

Brainport Industries

Strategische Communicatie en advisering Oktober 2010 tot op heden De regio Brainport rond Eindhoven kent een uniek...

Woodcircle – Van Abbemuseum

Woodcircle – Van Abbemuseum

Crowdfunding Woodcircle – Richard Long - voor het Van Abbemuseum, Eindhoven Augustus - oktober 2011 Kunstwerk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *