Brainport

24 mei 2010

Ontwikkeling en positionering van ‘keur’merk Brainport (2006-2009)

Brainport is de toepasselijke naam voor een regio die bol staat van de innovatie: Zuidoost-Nederland met Eindhoven als kern. Van oudsher verrast dit gebied met technisch vernuft, zoals de eerste overzeese radiouitzending, de beeldtelefoon, elektronische muziek en de cd,  de LED-lamp, de blu-ray disc, ultrakleine computerchips, de MRI-scanner en de nanomicroscoop.  De kracht ligt in high tech systemen en materialen, food, lifetec, design, automotive. Brainport werd als Europese toptechnologieregio van formaat één van de drie pijlers van de Nederlandse economie, met Rotterdam (seaport) en Amsterdam (airport). De mentaliteit van samenwerken tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen draagt bij aan een gunstig ondernemersklimaat.

In de functie van Hoofd Communicatie ontwikkelde ik bij de eind 2006 opgerichte BV Brainport een plan voor (inter)nationale positionering van de regio, en zette een communicatieafdeling op. Ik gaf leiding aan tien mensen, maakte jaarplanningen, budgetten, en rapportages voor financiers. Ik rapporteerde aan de directeur van stichting Brainport en indirect aan het bestuur met afgevaardigden/ directeuren van de regionale overheid (burgemeesters Eindhoven, Veldhoven, Helmond), kennisinstellingen (TU/e, Fontys etc) en bedrijven (Philips, DAF, etc).

Uitdaging was het ontwikkelen van een merk met internationale slagkracht, maar ook een communicatieve organisatie waar mensen met topkwaliteit samenwerking vonden. Ik was sparring partner voor de directeur op het gebied van positionering en communicatie. Ik ontwikkelde de Brainport corporate story door met alle betrokken organisaties in de triple helix te praten en hen te enthousiasmeren. Immers, Brainport was van ons allemaal, en gezamenlijke betrokkenheid en ambassadeurschap bepaalden het welslagen van dit concept. Als voorzitter van de regionale Communication Community van bedrijven, kennisinstellingen en organisaties betrok ik communicatiemanagers, om aan te sluiten bij corporate stories en ambities van de bedrijven. Ik leidde een Europees Aanbestedingtraject voor de keuze van een communicatie-adviesbureau dat de story voor bedrijfsleven, burger en overheid uitwerkte in verschillende talen, en communicatiemiddelen vorm gaf. Onderhield contacten met programmaleiders, directieleden, ambtenaren, burgemeesters, woordvoerders en lobbyisten.

Ik was verantwoordelijk voor de start up positionering van de regio en kracht van de triple helix, voor communicatie van Brainport programma’s en projecten, de opening van een Brainport kantoor in het VNO-NCW gebouw Den Haag, en communicatie naar Brussel.  Ik zette oa Discussie Cafe’s voor leden Europese Commissie op een Brussel-newsletter, en schreef een lesplan voor middelbare scholieren waarin economie, aardrijkskunde en geschiedenis samenvloeiden. Na besluit over de regionale huisstijl ontvingen alle betrokken organisaties een communication kit om de Brainport boodschap uit te dragen.

Mijn kracht lag in de persoonlijke benadering in het bouwen van relaties. In het erkennen van behoeften in het netwerk. Vele partijen zorgden dat een verhaal ontwikkeld wordt, maar die partijen moesten zich wel intrinsiek betrokken raken. Ambassadeurschap verkrijgen vergt tijd, energie en focus. Inzicht in publiek-private samenwerking, en een lange adem.

Download of lees de volledige casebeschrijving

 

Lees ook deze bespiegelingen

Holland High Tech branding

Holland High Tech branding

Holland High Tech - Positionering van de Nederlandse high-tech sector Het topteam High Tech Systemen en Materialen...

Brainport Industries

Brainport Industries

Strategische Communicatie en advisering Oktober 2010 tot op heden De regio Brainport rond Eindhoven kent een uniek...

Woodcircle – Van Abbemuseum

Woodcircle – Van Abbemuseum

Crowdfunding Woodcircle – Richard Long - voor het Van Abbemuseum, Eindhoven Augustus - oktober 2011 Kunstwerk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *