Charles Esche, Van Abbemuseum, wint ECF Routes Prinses Margriet Award

13 oktober 2011

Europa en Nederland begrijpen de rol en het doel van het Van Abbemuseum. Eindhoven heeft er zelf soms schijnbaar wat moeite mee. Ken deze ongeschreven wet: als je innoveert, loop je voor de troepen uit. Dan  ben je vaak de ‘hunted’, omdat anderen je of willen nadoen, of niet begrijpen. Met deze prijs blijkt weer dat het Van Abbemuseum met haar vooruitstrevendheid en het stellen van vragen over onze samenleving prachtig in de slimme innovatieve Brainport regio past. Zoek eens wat verder dan een mooie behoeftenbevredigende kunstervaring. Nadenken en zelfreflectie adhv kunstwerken heeft niets met elitair te maken. Dat kan ook in een spijkerbroek. Esche mag deze prijs van de European Cultural Foundation, ter waarde van € 25.000,00 volgend jaar op 19 maart in ontvangst nemen in Brussel van prinses Margriet. De jury prees Esche vanwege zijn voortrekkersrol in het herdefiniëren van centra en musea voor hedendaagse kunst als publieke ruimtes waarin de kracht en waarde van kunst in relatie tot de hedendaagse wereld wordt aangetoond.

De ECF heeft de prijs ingesteld om de unieke rol van kunst bij het overbruggen van culturele verschillen duidelijk voor het voetlicht brengen en aan te tonen hoe culturele changemakers onze percepties kunnen veranderen, ons uit onze comfortzones kunnen halen en ons nieuwe wegen kunnen laten bewandelen. De Routes Award is een initiatief van de ECF in samenwerking met de Nederlandse Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Buitenlandse Zaken, ondersteund door de Rabobank Foundation.

Charles Esche: “Ik ben blij deze prijs te mogen ontvangen omdat het een erkenning is voor ons museumbeleid. We ontwikkelen nieuwe modellen voor een kunstmuseum in de 21e eeuw en de relatie tot de lokale en internationale gemeenschappen. Ik waardeer ook de Europese dimensie van de award omdat we juist op in deze tijd aandacht moeten hebben voor de gedeelde belangen in Europa en de wereld. Ik zie het museum van de toekomst als een verspreid museum dat ook buiten zijn muren zijn publiek kan ontmoeten. Naast een stevige thuisbasis in Eindhoven werken wij internationaal en delen we onze kennis met andere instellingen. Hiermee zorgen we voor nieuwe bewustwording van de mogelijkheid van kunst op onze verbeelding te prikkelen.”

Lees de artikelen in de Volkskrant (PDF) en het Eindhovens Dagblad (PDF).

(hier ook een ouder interview nav mijn gesprekken met de Rabobank)

Lees ook deze bespiegelingen

Polycrisis

Polycrisis

Ooit moest ik het meervoud van crisis beschrijven, want op school kreeg ik strafwerk van de rector; een opstel. Het...

Cities of Things

Cities of Things

Een van de belangrijkste veranderingen die onze relatie met technologie bepalen is de rol die machine-intelligentie...

Water dwingt tot samenwerken

Water dwingt tot samenwerken

Als je in het leven niemand vertrouwt, heb je geen fijne tijd. Als je wilt samenwerken, moet je ook uitgaan van de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *