absorbing life – fotoboek publicatie

15 februari 2015

Op 14 maart 2015 publiceer ik het fotoboek ‘absorbing life‘ met 210 pagina’s zwart-wit straatfotografie. Waarom heb ik dit boek samengesteld? Ik wil niet wachten of een moment verliezen van het kostbare dat wij ‘leven’ noemen, en voel de drang om de essentie van het leven met mijn lens te grijpen. Al jaren ben ik geïntrigeerd door het idee van objectiviteit, bijvoorbeeld in het naoorlogse Italiaanse neorealisme. Maar ik weet dat een objectieve blik niet bestaat. De werkelijkheid proberen te spiegelen is wat me drijft. In mijn werk en in fotografie. Dat wat niet perfect is – rafelrandjes – is vaak het meest interessante.

‘Als de foto niet goed is, ben je niet voldoende dichtbij geweest’, zei de oorlogsfotograaf Robert Capa. Dichtbij-komen is wat ik wil. Ik heb nooit een oorlog meegemaakt, zoals Capa. Maar ons eigen persoonlijke leven kent nu en dan periodes van oorlog. De uitdaging is, denk ik, om het leven te blijven zien als een speeltuin. Met het voorstellingsvermogen dat we uit onze kindertijd kennen, door te genieten in het moment, door te observeren van dat wat we kunnen voelen maar waar we geen woorden voor hebben, en door de maskers af te laten die we hebben leren dragen om onszelf te beschermen.

IMG_6973Ik wil met mijn camera empathie weerspiegelen voor die éne persoon op straat, en voor het leven van alledag. Onze plaats van geboorte bepaalt vaak de mogelijkheden die wij in het leven hebben, maar wereldwijd delen we dezelfde soort gevoelens zoals liefde, eenzaamheid, tranen, vreugde en hoop. Dat ‘absorberen’ van het leven heb ik proberen vast te leggen.

De beste foto’s zijn die foto’s die een vraag stellen. Ik vang graag vragen. Op straat kun je niets in scene zetten, en het toevalsmoment is intrigerend. In dezelfde split second waarin ik een situatie zie, beoordeel en kies ik wat van waarde is, en kader ik. Soms hou ik mijn adem in, omdat foto’s van zo dichtbij nemen iets intiems heeft. Zoals kijken door een sleutelgat.

Het fotoboek ‘absorbing life’ bestaat uit ongeveer 100 sets van zwart-wit foto’s die met elkaar een relatie aangaan, omdat ze ofwel op elkaar lijken of volledig verschillend zijn, maar de boodschap die ze brengen versterken. Bevroren momenten in Nederland, Italie, UK, Duitsland, Frankrijk, Italië, China, Zuid-Korea en Taiwan. Ze tonen de dagelijkse realiteit, de vervreemding en de schoonheid die een foto maakt tot wat hij is, en ervoor zorgt dat een beeld impact heeft. Maar belangrijker, deze foto’s onthullen als het ware wat mens-zijn inhoudt, en het absurdisme van het dagelijks leven.

Presentatie van het fotoboek op zaterdag 14 maart 14.30 uur in de Studio van het Van Abbemuseum, Eindhoven was drukbezocht.  Zie hier de foto’s. De expositie is nog te bezoeken tot 13 april 2o15.

Ik praat graag over fotografie, of objectiviteit bestaat, en hoe we naar elkaar en anderen kijken. Voor het bespreken en/of plannen van presentaties en discussies over deze en jouw eigen onderwerpen met fotografie als discussiemiddel, schrijf me een mail: carina.weijma@carwei.com  

Uitgeverij: Lecturis

ISBN 978-94-6226-112-8

Prijs: 34,50 euro

Te bestellen via iDeal in de webwinkel op de website met de naam van het boek: www.absorbinglife.nl

 

Lees ook deze bespiegelingen

Polycrisis

Polycrisis

Ooit moest ik het meervoud van crisis beschrijven, want op school kreeg ik strafwerk van de rector; een opstel. Het...

Cities of Things

Cities of Things

Een van de belangrijkste veranderingen die onze relatie met technologie bepalen is de rol die machine-intelligentie...

Water dwingt tot samenwerken

Water dwingt tot samenwerken

Als je in het leven niemand vertrouwt, heb je geen fijne tijd. Als je wilt samenwerken, moet je ook uitgaan van de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *