ILI OPENLIGHT

27 mei 2010

Presentatie OPENLIGHT lab tijdens Beijing design Week, China – September 2011

Het Intelligent Lighting Institute (ILI) in Eindhoven onderzoekt de wisselwerking tussen mens en licht op toepassingsgebieden zoals gebouwen, de bebouwde omgeving, kunst en gezondheid. Binnen het ILI, waarin zes faculteiten van de Technische Universiteit  Eindhoven samenwerken, is OPENLIGHT het creative lab waar jonge onderzoekers uit verschillende disciplines experimentele proposities realiseren. Hun droom is het toepassingsgebied van licht te vergroten.

De directeur van ILI vroeg mijn betrokkenheid bij de activteiten van ILI OPENLIGHT in de China tijdens de Beijing Design Week in september 2011. Als linking pin in het publiek-private speelveld met andere Nederlandse partijen in de Design Week, vanwege ervaring met de samenwerkingsstructuur en partners uit de Brainport regio. OPENLIGHT presenteerde drie lichtervaringen in grote industriële cilinders op het Art terrein in Beijing. Nevenactiviteiten van de andere Nederlanders waren de expositie Liberation of Light, een conferentiedag met focus op led-toepassingen in design en architectuur en een Nederlandse handelsmissie. Dit alles in nauwe samenwerking met Design Cooperation Brainport, Yksi Design en Dutch DFA.

OPENLIGHT liet zien hoe lichtoplossingen kunnen bijdragen aan de aanpak van urgente maatschappelijke vraagstukken in Beijing. OPENLIGHT medewerkers en postdoctorale ontwerpers leerden in China pas hun teamgenoten, studenten en medewerkers van de gerenommeerde Tsinghua Universiteit in Beijing kennen. Het team bracht twee dagen en nachten door met inwoners van Beijing, om inzicht te verkrijgen in problematiek en sociale situaties in deze miljoenenstad. Het  team gaf betekenis aan deze inzichten door het ontwerpen van een reeks lichtinterventies in drie grote cilinders. Burgemeester Van Gijzel uit Eindhoven opende de tentoonstelling. De staatstelevisie CCTV kwam zelfs opnames maken in de cilinders op het Art terrein in Beijing.

Tijdens de voorbereidende maanden legde ik contacten met alle stakeholders om ILI te positioneren en relaties te verstevigen. Ik ontrafelde de verhaallijn, schreef een persbericht,  en bereikte overeenstemming over een publicatie in de krant  Bedrijvig Brabant en benutte de kans om te laten weten dat OPENLIGHT bedrijfsopdrachten zoekt. Bouwde een relatie met de TU/e en directie Philips, schreef laagdrempelige blogs tijdens het verblijf in Beijing (http://www.openlight.nl/blog/category/beijing), en coachte Chinese en Nederlandse studenten in de manier waarop ze hun project aan Chinese bezoekers communiceerden.

|Als je interesse hebt, lees over het Intelligent Light Institute.

Interessant leerpunt: als een innovatieve organisatie daadwerkelijk slagkracht wil hebben om zich te positioneren, is het betrekken van het externe netwerk van cruciaal belang. Net zoals het parallel lopende proces om budget te verwerven.

Download of lees de volledige casebeschrijving

 

Lees ook deze bespiegelingen

Holland High Tech branding

Holland High Tech branding

Holland High Tech - Positionering van de Nederlandse high-tech sector Het topteam High Tech Systemen en Materialen...

Brainport Industries

Brainport Industries

Strategische Communicatie en advisering Oktober 2010 tot op heden De regio Brainport rond Eindhoven kent een uniek...

Woodcircle – Van Abbemuseum

Woodcircle – Van Abbemuseum

Crowdfunding Woodcircle – Richard Long - voor het Van Abbemuseum, Eindhoven Augustus - oktober 2011 Kunstwerk...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *