Mijn zwart-wit foto’s. Exposities in 2015

10 oktober 2015

Wat gebeurt daar op die foto, en wat straks? Onze verbeeldingskracht, dat ene moment… Aan de rafelrandjes van een verhaal zitten vaak de mooiste aanknopingspunten om nieuwe draden te weven.

80_SigaretIn maart 2015 heb ik met uitgeverij Lecturis het straatfotografie-boek ‘absorbing life’ gepubliceerd, met een book launch expositie in het Van Abbemuseum. Op 10 september is de openingsfoto van het boek op groot formaat bij de opening van Atelier Neerlandais in Parijs (klik hier voor pics) geëxposeerd, en vanaf 1 november is er een foto expositie in Galerie De Ruimte (het oude Postkantoor) in Geldrop.
Grappig is dat – als me wordt gevraagd of het goed gaat met het boek – men meestal vraagt hoeveel exemplaren ik verkocht heb. Mensen zijn geconditioneerd op ‘verdienmodellen’, zou je haast denken. Ik moet eerlijk zeggen: ik hou het niet bij. Een hele periode lang ongeveer gemiddeld 1 boek per week. Getallen onthouden is uberhaupt niet mijn sterkste punt, maar ik zal het maar benadrukken: aan dit soort boeken verdien je als maker niets, ze kosten je alleen geld. Fotoboeken zijn een niche-markt, en zwart-wit straatfotografie is een heel klein hoekje in die niche. Mijn winst zit dus niet in geld, maar in de vreugde van het zien van verhalen, van gedrag, culturen, tijdsbeelden, van intrigerende mensen. In het vangen van die one-second 208_Dame hoedje oogsituatie.

Onze plaats van geboorte bepaalt vaak de mogelijkheden die we in het leven hebben, maar wereldwijd delen wij allen dezelfde soort gevoelens van liefde, eenzaamheid, tranen, vreugde en hoop. In het boek ‘absorbing life’ wil ik dat universele laten zien. Dat het boek naast Nederland nu ook op plaatsen in Rome, Parijs en Engeland ligt, vind ik daar heel mooi bij passen.

Mijn fotoarchief schiften, gevoelsmatige keuzes maken, een boek samenstellen en uitbrengen bleek veel tijd te kosten. Een jaar lang dagelijks zo’n flow ervaren was bijzonder. Het was vooral bijzonder om zo lang zo gevoelig te zijn, en om steeds nieuwe verhalen te zien bij de keuze van foto’s voor naast elkaar liggende pagina’s. Maar nu heb ik weer tijd om op een andere manier te freewheelen, te fotograferen, aan het strand te lopen, rond te zwerven en boeken te lezen. Eigenlijk bedoelen mensen natuurlijk: gaat het goed met jou, met je fotografie, wat doet het met je, waar ben je mee bezig? Maar ik weet: open persoonlijke vragen stellen is moeilijker dan vragen naar verkoopresultaten… Ja, het gaat me goed, en fotografie vervult me met vreugde. Met deze blog bedank ik iedereen die het afgelopen half jaar betrokken was en is.

Ik nodig je van harte bij de opening van de expositie in de Ruimte (voormalig Postkantoor) in Geldrop op zondag 1 november van 15.00 tot 17.00 uur. Adres:Molenstraat 2, 5664 HV Geldrop

Wil je een exemplaar van het fotoboek ‘absorbing life’? Boekverkoop hier in de winkel.

76-77_L1040641_voetstappen

138_L1070208_tattoo

Lees ook deze bespiegelingen

Polycrisis

Polycrisis

Ooit moest ik het meervoud van crisis beschrijven, want op school kreeg ik strafwerk van de rector; een opstel. Het...

Cities of Things

Cities of Things

Een van de belangrijkste veranderingen die onze relatie met technologie bepalen is de rol die machine-intelligentie...

Water dwingt tot samenwerken

Water dwingt tot samenwerken

Als je in het leven niemand vertrouwt, heb je geen fijne tijd. Als je wilt samenwerken, moet je ook uitgaan van de...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *